O excelenta initiativa

O excelentă iniţiativă… CS Timişoara în Divizia A!

Clubul Sportiv Timişoara va fi reprezentat în eşalonul secund al handbalului feminin românesc odată cu noul sezon competiţional, echipa nou creată în cadrul secţiei sale de handbal fiind afiliată la Federaţia Română de Handbal şi înscrisă în campionat, mai exact în Seria B a Diviziei A, una cu 12 grupări la start, conform restructurării întrecerii, între care se regăseşte şi Universitatea Timişoara.
Sufletul iniţiativei este profesorul Sorin Voicu, prodecan al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport a Universităţii de Vest Timişoara, care, în calitate de conducător al secţiei de handbal la CS Timişoara, a făcut un prim mic dar mare pas întru regenerarea sportului pe semicerc la nivelul senioarelor pe malurile Begăi, unul de mare tradiţie în România dar în vizibilă suferinţă în ultimii ani. Voicu a explicat din start că este necesară o emulaţie în handbalul feminin local:
“Cu cât avem din nou mai multe echipe, cu atât mai bine. Este un pas de bun augur şi care ar putea încuraja inclusiv sportul de masă. Să ne amintim că Timişoara dispunea la un moment dat în trecut de 4 echipe în liga a doua şi de două în primul eşalon. Din 6 cândva n-a mai rămas decât Universitatea în ultima vreme”.
Voicu, un fost handbalist prim-divizionar al Politehnicii Timişoara, a mai activat până în urmă cu 2 ani la conducerea secund-divizionarei feminine Universitatea Timişoara, o viitoare colegă de eşalon a CS Timişoara, şi de la care nu este exclus să fie cooptate handbaliste ale căror contracte au expirat.
Ca de obicei într-o asemenea situaţie, la un nou start, şi mai ales în actualele circumstanţe economice, parcă şi mai complicate pentru activitatea sportivă, o mare problemă este cea a finanţării.
Ei bine, contrar obiceiului unora dintre conducătorii sportivi, care aşteaptă nici mai mult nici mai puţin decât “să cadă bani din cer”, cum bine a pus Voicu punctul pe i, echipa este pe punctul de a bate palma unui parteneriat cu un investitor privat.
Echipa va fi sprijinită şi din contribuţii financiare din bugetul local, conform distribuţiei bugetare rezervate sportului pe anul 2011, şi care prevede o mică sumă şi pentru echipa de handbal fete a Clubului Sportiv. Profesorul Voicu se zbate acum, între multe aspecte organizatorice, şi pentru obţinerea certificatelor de transfer de la alte cluburi ale câtorva dintre jucătoare care se pregătesc deja cu CS Timişoara.
“Dacă ar fi să începem şi acum campionatul, o echipă există dar tindem să alcătuim un lot de 16 jucătoare, cu menţiunea că unele dintre ele n-ar avea posibilitatea să evolueze şi în toate jocurile din deplasare”.
CS Timişoara a efectuat antrenamente în ultimele două săptămâni, cu câte 3-4 sesiuni de pregătire, reunind atât handbalistele deja legitimate cât şi cele vizate pentru achiziţii:
“Tindem să readucem tonusul la nivelul dorit în condiţiile în care avem şi jucătoare care n-au mai evoluat în sistemul competiţional de 3-4 ani, iar liga a doua nu este chiar atât de simplă cum ar putea părea”.
Ca nume, Monica Bahuţchi este una dintre cele două jucătoare ce au activat în străinătate, în cazul ei în Spania, şi care s-a întors la matcă, pregătindu-se împreună cu câteva dintre colegele sale pe întreg parcursul verii, în sala LPS Banatul.
“Alcătuim lotul adunând jucătoare risipite de Timişoara, care s-au dus să evolueze la grupări din Braşov, Brăila sau Reşiţa, şi care acum revin acasă. Totodată, pentru că întotdeauna am fost adeptul selecţiei şi promovării la senioare a unor jucătoare tinere, cooptăm şi câteva componente formate la LPS Banatul, cu care am întreţinut bune legături”.
Momentan, profesorul Voicu organizează activitatea proaspetei secund-divizionare dar şi antrenează echipa, cu posibilitatea să investească un cuplu de antrenori, în caz contrar urmând a conduce Clubul Sportiv şi de pe banca tehnică, remarcând o deficienţă numerică şi valorică a sportului timişorean la nivelul manageriatului sportiv:
“Nu prea mai avem din păcate cine să se ocupe de conducerea şi coordonarea echipelor noastre”. Altfel, una dintre sumedenia de probleme şi lucruri de pus la punct este cea a locaţiei, CS Timişoara trebuind să se descurce în a găsi câteva “poziţii” în sala “Constantin Jude”, pentru antrenamente şi pregătiri, iar ulterior jocuri de campionat, în condiţiile în care este o nouă echipă pe firmament iar partea leului, ca număr de antrenamente şi ore convenabile, este luată de prim-divizionare consacrate şi din alte ramuri sportive.
Cel mai simplu în această privinţă, şi îndelung aşteptat de publicul local, va fi la derbyurile CS – “U”.
În sfârşit, Timişoara renaşte încet, încet, măcar ca număr de echipe, în handbalul feminin. Să fie într-un ceas bun! Glumind, Sorin Voicu a recunoscut că trebuie să fie “un foarte bun gospodar. Şi acasă… De exemplu acum merg să fac piaţa.
Altfel cum m-ar lăsa soţia să încep activitatea la o formaţie de handbal, şi încă de fete?”
Iată grupările din componenţa Seriei B a ligii secunde, ce începe în 18 septembrie: Universitatea Timişoara, Chimia Râmnicu Vâlcea, CSM Sfântu Gheorghe, CSS Caracal, CSM Sebeş, SC Mureşul Tg.Mureş, CSM Bistriţa, Cl. Sp. Universitar C. Brâncuşi Tg. Jiu, CSM Slatina, AS Cl. Sp. Bowling Bobowling Sf. Gheorghe, Universitatea Reşiţa, CS Timişoara.

autor: Mihai Comşulea

Sursa: www.sporttim.ro

tags: handbal Timisoara, Sorinel Voicu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu