Regulile, schimbate în… timpul jocului. Iar meciul e… amînat!

Surprize cu duiumul pe ultima sută de metri a ligii secunde de handbal feminin. Astfel, de la o lună la alta s-a modificat… schimbarea în ceea ce priveşte dreptul de participare la barajul de promovare în elită a liderului seriei vestice, CSS Caracal, ceea ce complică implicit şi ecuaţia accederii secund clasatei CS Timişoara, care, ca o a doua surpriză, nu poate disputa în rînd cu lumea jocul din ultima etapă de campionat, programată sîmbătă 12 mai, fiind stopată în acest sens de federali. Dar s-o luăm pe rînd…

Unu…

Nu demult, în 25 aprilie, la ora derby-ului primelor două clasate în Seria B, CS Timişoara – CSS Caracal, cîştigat de oltence în sala “Constantin Jude” cu 38-36, antrenorul oaspetelor, Adrian Olteanu, ne spunea că va înainta un memoriu către Federaţia Română de Handbal, nefiind de acord ca junioarele sale să nu beneficieze de dreptul cîştigat în teren de a participa la barajul de promovare în elită, chiar dacă, şi în cazul cîştigării acestuia, clubul din judeţul Olt n-ar avea drept de accedere în Liga Naţională în baza faptului că aliniază un lot exclusiv de junioare.

Se pare însă că memoriul a găsit trecere în birorurile federale, de vreme ce regulile jocului au fost schimbate iar CSS Caracal este deja virtual calificată la barajul din 24-27 mai, ce va avea loc la Buzău. Ceea ce menţine cel puţin teoretic deschisă lupta pentru accederea la baraj de pe locul 2 în seria vestică, ocupat înaintea ultimei etape a returului, de sîmbătă, de CS Timişoara, ex-lider care s-a văzut însă obligat să reprogrameze la o dată ce urmează a fi stabilită ulterior partida din această rundă a 22-a, acasă cu CS Chimia Râmnicu Vâlcea.

Doi…

Lăsînd la o parte faptul că o cerinţă de minimă normalitate ar consta în derularea meciurilor ultimei etape în aceeaşi zi şi de la aceiaşi oră, neglijată aşadar de federali, şi mai interesant este că F.R.H. a propus grupării timişorene devansarea partidei cu vîlcencele pentru miercuri 9 mai, adică ieri, variantă neagreată de Clubul Sportiv, care, în atare situaţie, s-a văzut obligată “de la centru” să lase în suspensie ultima înfăţişare pe teren propriu.

Problema este cu atît mai agravantă cu cît CS Timişoara este în principiu cu un picior în microbuzul de Buzău, pentru alinierea la start în barajul care va începe în 24 mai, adică peste exact două săptămîni, şi orice club şi-ar dori aşadar să ştie exact ce mai are de făcut în anticiparea competiţiei.
Sîmbătă se vor duela ocupantele locurilor 4 şi 3, CS Mureşul cu CS Universitatea Constantin Brâncuşi Târgu Jiu, doar un eventual succes al oaspetelor din Gorj echivalînd pentru CS Timişoara cu necesitatea de a obţine măcar un draw pe teren propriu în disputa ce urmează a fi reprogramată. Ierarhia actuală sună cam aşa… 2. CS Timişoara 29 puncte (golaveraj +68); 3. CS Universitatea 28 p (+61); 4. CS Mureşul 27 p (+38). Timişorencele sunt superioare urmăritoarelor sale atît în ceea ce priveşte palmaresul jocurilor directe cît şi golaverajul, aşa încît doar un “2″ la Târgu Mureş le-ar mai da niţel de furcă, altfel, deja de sîmbătă putîndu-se gîndi la… Buzău, cu sau fără a şti ora duelului cu vîlcencele.

Ca o explicaţie a F.R.H., o acţiune la nivel federal implicînd cel puţin o componentă de la CS Chimia Râmnicu Vâlcea ar fi necesitat reprogramarea jocului programat în mod normal sîmbătă.

Trei…

Conform regulamentului de desfăşurare al Diviziei A feminin pe anul competiţional 2011-2012, “jocurile se vor desfăşura numai în sală, astfel : Tur, Retur şi un Tur sub forma turneelor de sală. Acestea vor fi organizate de către echipele clasate pe primele trei locuri după terminarea returului…” Scris albastru pe alb la capitolul Statute şi Regulamente al portalului oficial www.frh.ro.

De prisos de spus că greu le este federalilor să se ţină de disputarea ultimei runde a returului la aceeaşi oră, dar mai să se fi ţinut de planul de a organiza şi un turneu de sală între primele 3 clasate, înaintea barajului!

În fine… Rapid şi Terom Iaşi, precum şi CSS Caracal sunt ca şi acolo, la Buzău, laolaltă cu locurile 11 şi 12 din Liga Naţională, şi anume oricare dintre CSM Ploieşti, U Neptun Constanţa, SCM Craiova şi CSM Cetate Devatrans. Schimbarea ar consta în faptul că, de pe locul 2 în seria vestică, CS Timişoara ar urma să dea piept într-una dintre seriile barajului cu prima clasată din cea estică, precum şi cu una dintre grupările de elită ce încheie pe locurile 11-12.

Şi patru…

Înfiinţîndu-se odată cu sezonul următor şi campionatul ligii a treia, Divizia B, anunţ căzut de curînd, ultimele două clasate în Seria B sunt pasibile să nu mai continue şi pe mai departe în eşalonul secund, aşa cum s-a întîmplat în precedenta ediţie. Ceea ce înseamnă implicit că HCM Universitatea Timişoara ar schimba eşalonul, prin retrogradare. Dar mai bine să nu mai spunem absolut nimic în plus, căci l-am supăra pe preşedintele CS Universitatea, şi este de rău.


Articol de: Mihai Comşulea
Sursa: www.sporttim.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu