Voicu: “Avem o serie mult mai tare decît cea de est”

CS Timişoara intră duminică la ora 11, odată cu debutul în noul sezon, programat, ca şi anul trecut, contra concitadinei Universitatea, în cel de-al doilea an competiţional al scurtei dar deja încărcatei de semnificaţii traiectorii pe semicercul feminin. Iar dacă în 2011 profesorul Sorinel Voicu reuşea peste vară să contureze un lot care a bătut destul de ferm pînă la un punct la poarta Ligii Naţionale, acum a mai izbutit adăugiri şi completări, fără a pierde nici o componentă a unui colectiv unit de o primă experienţă însufleţitoare dar totuşi rămasă în coadă de peşte…

… Însă nu neapărat din cauza micuţei grupări timişorene.

Aşadar volumul secund al unui roman cu handbaliste lăsînd de-o parte relaxarea serilor de peste săptămînă pentru pregătiri întru apărarea gloriei sportive şi antrenori şi delegaţi preluînd şi rolul de şoferi în lungi deplasări şi pînă în Covasna, este pe punctul de a-şi întoarce prima filă. Povestea se ştie, sufletiştii şi sufletistele unei iniţiative private, probabil exasperaţi la rîndul lor de vidul iscat în handbalul feminin timişorean, luînd taurul de coarne şi înscriindu-se în 2011 pe speze proprii la un acelaşi nivel al ligii secunde, Divizia A, Seria B, în care activa cu rezultate dintre cele mai înecăcioase concitadina Cenuşăreasă CS Universitatea.

Ca loc ocupat, doi în seria vestică, remarcabil pentru un prim sezon după înfiinţare, CS Timişoara ar fi avut şansa de a se alinia la barajul de promovare, drept pe care însă l-a declinat nu cu mult înaintea turneului de la Buzău, datorită minusurilor de marcă, de natură medicală, ivite în colectiv pe finele returului, şi s-a dovedit că bine a făcut, respectiva întrecere neavînd ulterior nici o valoare, de vreme ce nici una dintre divizionarele secunde implicate n-a sfîrşit prin a accede în elită.

Toată debandada parcă pusă în scenă de pe azi pe mîine de F.R. Handbal în ceea ce priveşte retrogradarea şi promovarea a lăsat la încheierea campaniei trecute un gust amar iar acum, la ora unui nou start, aspirantele la promovare probabil că suflă şi-n iaurt. Profesorul Voicu, antrenor al handbalistelor de la Clubul Sportiv, şi care este secondat în calitate de organizator-delegat de Emil Constantinescu, ne-a confirmat astăzi, cu două zile înaintea debutului într-o serie care însă şi-a derulat deja joi un prim meci, că prima clasată după cele 26 de etape va avea acces direct în elită, aspect lămuritor ce nu putea fi garantat în cursul trecutei ediţii nici măcar la vremea primăverii.

Dacă un lucru este ştiut iar un altul nu şi-a modificat cotele de avarie, CS Timişoara neîncălzind inima vreunui sponsor, ci doar “răzleţ”, după cum a punctat Sorinel Voicu, şi continuînd mai degrabă din dorinţa unor handbaliste de a reuşi ceva pentru Timişoara semicercului feminin în nişte ani de mare restrişte, atunci mai rămîne de văzut în ce măsură vor reuşi bănăţencele să se pună cu nişte potenţial favorite de la retrogradata CSM Cetate Devatrans.

Oana Ţurlea, un portar absolvent al junioratului, în vîrstă de 18 ani, aşadar sînge proaspăt pe un post şubred, precum şi Claudia Sângeorzan, revenită în oraş de la Universitatea Reşiţa, unde avea în sezonul trecut o primă experienţă divizionară, completînd progresia sa la junioare, sunt alte exponente ale unei strategii pe de-o parte de a acumula forţe tinere şi dintre cele mai talentate rămase în oraş, în vreme ce remarcabila Monica Bahuczki, jucătoare cu vechi state de servicii nu doar în handbalul iberic şi care a aşteptat aşadar un sezon pentru a-şi rezolva legitimarea după repatriere, respectiv Gabriela Curtuiuş, trecînd pragul de la vecina CS Universitatea, pe care a slujit-o cîteva ediţii bune, conferă un necesar plus de experienţă.

Iar Voicu aşteaptă revenirea din convalescenţă a 3 componente cu probleme medicale mai mult sau mai puţin complicate, şi anume veterana Doina Roman Picu, Andreea Obreja dar şi Maria Turnea. Însă chiar şi cu un lot complet şi adăugit, ascensiunea şi pe mai departe nu e nicidecum floare la ureche, acel alt pas în faţă, de pe locul 2 în frunte, părînd şi mai greu realizabil, ţinînd cont de numărul mai ridicat de echipe participante şi meciuri de campionat, cu 4 în plus, respectiv de retrogradarea devencelor. “Este un campionat mult mai tare decît în seria estică, în seria noastră fiind şi clubul din Deva, care a început foarte bine campionatul, cîştigînd deja ieri la Reşiţa la o diferenţă foarte mare, de peste 20 de goluri, şi care are un lot bun, pe care îl păstrează de 2 ani. Prima clasată promovează direct iar ocuparea locului 2 este doar de palmares, ca şi clasare pe podium. Mai aspiră la primele poziţii şi echipele din Sebeş şi Slatina, care s-au întărit, cea din Târgu Jiu, care şi anul trecut a fost între fruntaşe, cea din Târgu Mureş, care nu ştiu dacă deţine un lot mai numeros dar a încheiat a treia şi s-a prezentat la baraj. În orice caz, îmi doresc să reuşim meciuri bune, cît mai reuşite, fără accidentări, şi astfel să mai putem să ne luptăm pentru prima poziţie”, după cum ne-a spus profesorul Voicu.

Iar la ora unui totuşi dezechilibrat derby local, cu concitadina <U>, ultima în serie la finele sezonului trecut, ajunge vorba şi la prezenţa spectatorilor în tribuna din “Constantin Jude”, un trist minus ce ţine mai ales, am zice, de creşterea dezinteresului pentru un handbal feminin cîndva foarte performant în Timişoara dar care, iată, s-a dovedit că a fost părăsit la greu, ceea ce, oricum am lua-o, nu se prea face. Dar antrenorul Clubului Sportiv trage ceva nădejde şi în acest sens: “Spun că există totuşi pe undeva un public cît de cît iubitor de handbal feminin doar că încă nu sunt prea clare aceste participări la meciuri şi vin mai degrabă cei apropiaţi echipei. Să sperăm însă că nu numai ei. Ne-am bucurat să avem în asistenţă, în returul trecut, eleve de la Şcoala din Pişchia, unde activează ca profesoară la clasele a VII-a şi a VIII-a o jucătoare de-a noastră, şi frumos este faptul că mereu doreau să vină la sală, ne întreabă cînd e următorul meci…” 

Cît despre lot, Sorinel Voicu a punctat că este “să zicem eterogen dar cu valori şi între componentele cu experienţă şi la vîrstele mai mici, în care să mai implantăm nişte plombe necesare, o stîngace, un portar, un centru, şi să le încadrăm în echipă”.

Nu puteam încheia fără talmeş-balmeşul în care a fost din păcate aruncată recent competiţia internă a fetelor, mai ales în ceea ce priveşte sistemul de retrogradare şi promovare între Liga Naţională şi cele două serii ale Diviziei A, precum şi numărul componentelor, profesorul Voicu comparînd eventuala dorită şi cîştigată prezenţă la baraj cu o adevărată loterie: “Situaţia a plecat tot de la Federaţie. Echipele s-au îngrămădit la baraj dar au avut parte de nefinanţare şi s-a văzut că Rapid a fost aproape desfiinţată, Iaşi a rămas doar cu junioarele după ce restul jucătoarelor, neplătite, au plecat, iar încercarea cu Naţionala de Tineret ca o a 12-a echipă în Liga Naţională a eşuat deja după două etape, cu usturătoare eşecuri. Iar Federaţia a retras-o, probabil să nu strice moralul fetelor…”

* Programul primei runde în seria vestică, reunind în plus faţă de anul trecut două cluburi din Piteşti, retrogradata CSM Cetate Devatrans şi “satelitul” unei prim-divizionare, HCM II Baia Mare, pe coloana din dreapta. Seria estică are retrogradatele Universitatea Neptun Constanţa şi Ştiinţa Bacău, precum şi 4 bucureştene dar şi alte grupări, pînă la un total de 14, răsfirate geografic de la Giurgiu şi Târgovişte pînă la Iaşi…


Articol de: Mihai Comşulea
Sursa: www.sporttim.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu